23. des. 2010

Bygget den 23. desember

I full gang med isolering. Klør litt, men det skaper i alle fall et lunere og varmere inneklima. Vi har også fått stengt igjen de fleste trekkfulle stedene, men vi må ha noe lufting ut så lenge varmekanonen går. Har slått av den ene nå, siden isolasjonen og tettingen hjelper godt. Varmekanonen flytter 1700 kbm luft per time, så vi har åpnet nede i kjelleren der den står. Tørr kald luft inn og noe fuktigere luft ut. Det er nok ennå en god del fuktighet i konstruksjonen. En avfukter blir det neste for å få ut mest mulig.

Bildet til høyre er tatt fra gulvet i 1.etg og tilnærmet rett opp. Det er noen meter opp til taket, så vi var nødt til å skjøte på stillaset slik at plattformen er på nesten 4,5 meter. Da rekker vi akkurat opp til det høyeste i stuen. Det blir viktig med et ventilasjonsanlegg for å unngå at all den varme luften samler seg opp under taket.




22. des. 2010

Bygget den 20. desember

120 pakker med 20cm Glava-plater er ankommet. Disse skal legges direkte opp mot Ventex undertaket. Nå ble jo dette lagt i mange kuldegrader og vi hadde en 40kW varmekanon i kjelleren. I en (altfor) kort periode var det kun 2-3 kuldegrader. Det, sammen med at det ennå lå snø og is på gulvet i 2.etg, bidro til rim- og isdannelse i takkonstruksjonen. For å tørke opp enda mer satte vi på en 20kW varmekanon i 2.etg. Nå er det i alle fall tørt der, og når isolasjonen kommer på plass blir det varmere også. 60kWt betyr nærmere 100 liter (avgiftsfri) diesel i døgnet. Ca 900 kroner altså, per døgn. Vi har montert 2 stk 3-meters stillas på hver side av trappeåpningen og lagt 2 plattformer mellom dem. Sammen med rekkverk blir dette en trygg greie.

Bygget den 14. desember

Taket er lagt og tilnærmet ferdig. Det som gjenstår er beslag på gavlveggene og luftehatter for til/fra-luft og kloakk. Dette monteres senere. Legging av undertak (Icopal Ventex), sløyfer og lekter foregikk i ca 16-18 kuldegrader. Montørene var stadig inne og varmet seg, og det forstår man jo godt. Greit nok å sjaue i den temperaturen, men å skru og spikre og generelt drive med pirkearbeid blir grisekaldt.


Har lenge fundert på hvordan det enklest ville være å lage en ramme til de runde vinduene. De ordinære vinduene har solide trerammer, men slike ville bety å sage opp bordet i mindre biter, sette dem sammen til en remse og presse dem inn i åpningen. Det hadde nok gått, men tror det hadde blitt mye ball. Vi har hatt god hjelp av et par makedoniere. De nevnte at de ikke trengte noe treramme, men kun en tynn plate. Etter å ha tygget på det en stund, samt å se det faktum at det kom enorme mengder med iskald luft inn her, kom ideen med å skjære til isopor. På bildet finnes én platetykkelsepå 10cm, men ved å sette 2 slike på hverandre blir åpningen passe tett. Bredden som betongen skal fylle i elementene er 15cm, så 20cm isopor stenger denne effektivt. Da er det bare å skumme litt rundt kanten. Altså er kuldeproblemet løst, samt at vi nå kan fylle betong ned i elementene og at denne legger seg pent rundt isoporen. Like før vinduene skal monteres, så skjæres enkelt og greit isoporen vekk. To fluer i en smekk altså!

5. des. 2010

Bygget den 5. desember


Undertak, sløyfer og lekter er på plass på hovedtaket. Det er kun arkene igjen. Ennå har vi ikke fått skåret til gavlveggene, men det skjer vel en eller annen dag...









Innvendig ser det slik ut. De 4 stålstenderne er montert. Sammen med opplagringen i betongveggene, vil disse bære hele taket gjennom limtredragerne. Altså ett stort åpent rom i utgangspunktet. Veggene til 2 bad skal være i Leca, ellers er det bare å sette opp lettvegger der det er ønskelig og passende.


I kjelleren har vi nå plassert en varmekanon. Den avgir 40 kW, og det trengs for å tine opp vegger fra -15. Noen titalls kvadratmeter med Leca skal pusses og da må det være noen varmegrader. Denne saken drikker diesel med stor appetitt!
Til høyre er trappegang, stue og deler av kjøkkenet synlig. Det er kun de runde vinduene på toppen som gjenstår, ellers så er alt av vinduer og 2 av 3 terrassedører på plass. Ståldrageren over terrasseutgang i stuen vises også. Denne måtte på plass for å ha godt nok hold til etasjeskillet. Dette grunnet en skjevhet i veggen. For tiden gjør vi ikke så mye selv. Må ha noen som kan få på plass sakene med litt tempo fremover, så dermed er mye satt bort.

26. nov. 2010

Alle takstoler er på plass. Montering av undertak, sløyfer, lekter, takstein osv starter til uken. Gavlveggene skal være 35 cm høyere enn takstolen, sett vinkelrett på denne. Da vet vi i alle fall hvor vi skal skjære til. Vi må måke vekk en del snø før vi setter i gang en eller annen byggtørkeprosess. Vinduer og dører monteres kontinuerlig, så bygget bør være ganske innelukket om en uke eller så. Masse jobb inne venter...

21. nov. 2010

Bygget den 20. november

Alle de store takstolene er på plass. Resten monteres de første dagene, og så kan de legge på undertak, sløyfer og lekter - og til slutt takstein mm. En del blikkenslagerarbeid skal også utføres. Det mangler ennå betongfylling i gavlveggene, og det kommer ikke på plass før det er avtalt hvordan avslutningen på taket skal se ut, da med hensyn til mål etc. Det snør stadig, og vi er inntil videre litt stolte over å være en av de få husstandene som har skikkelig vinterlige forhold på soverommene...

14. nov. 2010

Bygget den 14. november

Saget ut for de 4 runde vinduene på gavlveggene. Gikk noen timer til dette også. Vurderte egentlig å sette opp takstoler i dag, men turte ikke. Det var såpeglatt på stillaset, og disse takstolene er lange og veier noen titalls kilo. Vil ikke risikere helsen på slikt.

13. nov. 2010

Bygget den 13. november

Limtredragere og takstoler er ankommet. Takstolene kommer i 2 deler, og det er egentlig veldig bra. Enklere å håndtere. Igjen er mange meter med 2x4 eller 48x98 kommet til sin rett, nå som solide støtter for limtredragere. Disse bestilte vi litt lenger enn nødvendig, så er det bare å kutte på rett plass med motorsag eller annet passende verktøy. Det er mange målinger og tilpasninger som må gjøres for at taket skal bli riktig satt opp. Viktig at dragerne ligger der de skal, og at det er noe rom for justeringer. Etter at takstolene i hver ende er riktig justert, så er det i teorien bare å sette opp en snor eller to og montere de resterende, men vi tror ikke på denne teorien før den er testet ut...
Ja, og så er det kommet en del snø. Det gjør egentlig ikke så mye. Først var den tørr, og nå er den våt. Det verste er hvis det fryser på nå. Da sitter alt fast til alt og det blir mye mas. Vi håper på mildvær noen dager til.

Bygget den 6. november

Deilig med 10+ og skyfritt på denne tiden av året. Bygget begynner å bli høyt, og Tone er i gang med å bygge etter skråskjæringen (37 graders vinkel) på gavlveggen. Vi har også fått tak i ordentlig rekkverk til åpningene. Det er tid for å få opp tempoet nå, og forhåpentligvis kommer et par og setter inn vinduer, starter med pussing av Leca-vegger, ordner med tak osv i nær fremtid. Det er likevel nok å gjøre for oss fremover. Mørke ettermiddager forhindrer oss i finarbeid, men det er mye annet som skal gjøres. F.eks må vi bygge 8 bukker som limtredragerne skal ligge på. Disse må være stødige og solide.

Bygget den 30. oktober

Da er vinduene kommet og betong er på plass. Stålbjelker som skal ligge over vinduene er lagt opp på stillaset, så det er bare å legge dem der de skal være. Ved betongfylling er det absolutt best å ha færrest mulig hindringer i veien for betongen. Aldri mer enn to horisontale armeringsjern og færrest mulig hindringer generelt.

Til høyre er det klart for å legge på stålbjelke og det er satt ned bolter for å feste bord til montering av takfot. Under er stålbjelken lagt på plass. Høydeforskjeller justeres senere med tynne avstandsbord. De kan legges under takfoten - og så kan resten fylles med skum.


17. okt. 2010

Bygget den 17. oktober


Helgen har gått med til forbered-elser for betong-fylling, og det er utrolig hvor lang tid slikt tar. Bore hull i Leca-plank for å skru fast støtter for skråstag tar tid. Å sette på plater for at ikke elementene i bunnen skal flytte på seg tar tid + mye annet mikk. Takstolene skal på om ikke så lenge, og dermed må elementene tilpasses dette - som vist under. Betongen vil nå opp til bunnen av plankebiten som er lagt der, og takfoten skal hvile oppe på planken.
Det skal være stålbjelker over enkelte av vinduene, og det må settes av plass i lengde og høyde til disse - og der skal det selvfølgelig ikke fylles betong. Altså må det en miniforskaling til. Denne tar plass inne i elementene, og da må disse sages til, noe som også tar tid. Stålbjelken legges oppe på rammen til vinduet som sees nederst til høyre på bildet. Planen er å starte med å sette inn vinduer om litt over en uke fra nå, deretter takstoler. Det er snart november...

12. okt. 2010

Bygget den 12. oktober

Det har skjedd en del i det siste som ikke er kommet frem her. Alle veggene er bygget så langt vi kan komme før de må justeres for takstoler som skal på plass. Gavlveggene skal vi fortsette med oppover, og der blir det 35 graders takvinkel vi må ta hensyn til Først må vi vite hvor tykt taket egentlig blir. Med takstoler, sløyfer, lekter og takstein nærmer det seg 55cm. Gavlveggene skal ca 10-15cm høyere enn dette. Det har vært en del styr med rammene til vinduene, men det går stort sett greit. De er i alle fall veldig styrende for de lette elementene.

Med god hjelp fikk vi i dag fyllt betong i glippene mellom Leca-plankene. Nå blir det helt gulv, og litt tørrere i 1.etg. Egentlig godt å vite at vi nå ikke skal legge flere gulv i alle fall. Det blir to runder til med betongfylling i veggene. Både tak og vinduer håper vi å få på plass innen oktober er omme.

3. okt. 2010

Bygget den 3. oktober

I kveld er alle vindus-rammer montert og de fleste element-hjørner er på plass. Da er det snart tid for å sette på den siste element-høyden før gavlvegger og takstoler skal på plass. Deretter skal dører og vinduer monteres. Greit, det er en god del som vi skal gjøre før dette, bl.a støpe igjen fugene i gulvet og sette opp støtter for veggene - og masse mer...

28. sep. 2010

Bygget den 28. september

Det går langt raskere med 2. etasje enn med 1. Det er mye vi slipper unna mht grunn-arbeider og utpønsking av hvordan vi kan bygge videre opp. Noe har vi lært, og det resulterer i raskere bygging. Vi har laget en "mur" rundt de store hullene slik at man må satse litt for å falle ned. Nå er også stillasene økt med en etasje og satt fast slik at de ikke svaier. De samme platene som vi skal benytte til å holde elementene på plass når vi skal støpe har de benyttet til å binde sammen stillasene. Nå må vi kanskje kjøpe flere slike dyre plater for å ordne dette da... Det er også et svare strev med å kappe Leca-gulvplank. Låner og leier motorsager med diamantkjede, men det er jo alltid noe som ikke fungerer. Blir liksom aldri ferdig med visse oppgaver...

26. sep. 2010

Bygget den 26. september

I helgen har vi fått satt opp alle vertikale jern, bygget et par element-høyder rundt mye av bygget og tilpasset høyden mot Leca-planken. Samme styr som i 1. etg, og det tar jo flere timer å fikse slikt. Det er en skjevhet på litt over 1 cm på den høyre veggen av garasjen, og det blir jo mye styr når vi skal fortsette å stable over garasjen. Elementene passet selvsagt ikke uten å tvinge den løse veggen over. Altså, pinlig nøyaktighet hele veien er nødvendig. Ikke så vanskelig så lenge man kun bygger blokkene, men adskillig verre når alle betongen kommer rennende og tvinger elementene alle veier om man ikke har sikret dem godt nok.

Jackon har nå startet å produsere nye hjørner. disse er 5 cm kortere i begge ender og spiker-slagene er endret. Veldig moro når man har flere av de gamle som også må brukes. De nye hjørnene er sikkert mer stabile og sterkere, men det betyr også at de er mindre vridbare. Den gamle nederst og den nye øverst.



23. sep. 2010

Bygget den 23. september

Etter en obligatorisk tur til Oktoberfest i München er det igjen tid for litt action på husfronten. Etasjeskillet til 2. etg la vi på plass i dag, og allerede nå har vi startet med stabling av elementer, da på siden av Leca-planken. Det gjenstår å bore en god del hull for armeringsjern før vi kan stable i høyden. Teoretisk sett skal det gå raskere å bygge denne etasjen enn 1. etg, men det får tiden vise...

18. sep. 2010

Bygget den 18. september

Da er alle bjelkene på plass og skjøtene mellom Leca-plankene er tettet. Bestilte finsats fra betong-leverandøren, og fikk selvfølgelig en mangde med store steiner å slite med. Sjåføren fortalte at forrige lass hadde grove stein innblandet - og at de ikke fikk tid til å rengjøre beholderen i mellomtiden. Nordmenn skal tidlig hjem fra jobb fredag ettermiddag, og da er det ikke så nøye med kvaliteten på hva man leverer. Altså gunnlag for nok en klage til betongleverandøren. Skal sette opp støtter for Leca-veggen midt på slik at denne ikke kan velte når gulvplank blir lagt på. Den står jo bare løst oppe på gulvet. Må også legge på 15mm betongkake på toppen av veggen i garasjen. Denne sank litt når betong ble fyllt i. Grunnen er vel at Leca-planken ikke er fullstendig horisontal, men omvendt salrygget. Lett å fikse på, men alt slikt tar jo tid da..

14. sep. 2010

Bygget den 14. september

Endelig er den biten av Leca-gulvet løftet ut som gir vei for den vertikale kanalen. Det tekniske rommet er rett under, slik at 4 stk 20cm luftrør får plass, samt elektrisk, signalkabler, støvsuger-rør og vann og avløp. Mye infrastruktur som skal på plass. Det er et såkalt utjevningsjern som er plassert under resten av gulvplanken. Den hviler altså på de hosliggende plankene. Snart fyller vi betong i alle skjøtene slik at gulvet blir en hel plate. For å fjerne biten ble det boret et par 20mm hull i den som det ble tredd et tau gjennom med en løkke i enden. Øverst på betongveggene ble det lagt noen solide plank med tau rundt. Så var det å sette på en talje og løfte den ut. Var ikke så tung, men den satt slik at den måtte bikkes ut med spett. Den lange som står igjen ble løftet ca én cm med en liten 2 tonns donkraft. For å sikre at plankene ikke kunne falle ned, var det satt opp støtter i kjelleren. Biten var skjært ut med motorsag, da med diamantkjede.

12. sep. 2010

Bygget den 9. september

Det skjer ikke så altfor mye synlig i en periode nå, da det har vært en del administra-tive utfordringer. Det er også vanskeligere å få utnyttet tiden effektivt frem til mørket faller på når man ikke har ferie lenger. Om ikke så altfor lenge kommer etasjeskillet til 2. etasje opp, og etter at veggene der er klare så vil flere bistå med å montere tak, pusse yttervegger, sette inn vinduer og dører, montere innervegger, male osv. Høsten kommer fort nå, og vi håper at kulden og store mengder nedbør kan vente en stund til. Nå setter vi opp bærevegger inne og det blir montert stålbjelker etterhvert for å bære Leca-planken. Vi har bestilt gulv og i ferd med å finne en passende trapp. Kjøkken må bestilles og mye mer. En aktiv høst ser det ut til...

30. aug. 2010

Bygget den 30. august

Etter en søndag med mye regn og jobbing i mørket for å bli ferdig, er dagen kommet for ny betong-fylling. Alle veggene var i lodd og relativt godt støttet opp før betong ble fyllt på. Betong med synk 16 var bestilt. Denne er litt tyktflytende. Vi fikk levert betasuppe i første ladning, noe som gjør at betongen flyter raskt utover og man har null kontroll på hvor den finner veien. Bl.a fosset betongen ut av hullene i bunnen av vindusrammene. Den skal egentlig være slik at man må hjelpe den frem. Den store forskjellen på f.eks Leca og disse elementene er mangel på kontroll. Med Leca kan du også bygge skjevt, men da er det mangel på sjekk av mål, vater og lodd underveis. Med Jackon kan jo alt dette være riktig før en fyller i 50 tonn med betong, men bli galt etterpå. Det største problemet oppsto midt mellom de høye vinduene. Betongen trykket rammene mot hjørnene som så kom ut av lodd. Hvem kunne gjette at dette ville skje da... Egentlig bør man altså sette opp en stor tvinge (med en kjeft på 5 m eller så) slik at dette ikke kan skje, men da bør man vel ha erfart slikt fra tidligere. Det er i det hele tatt store krefter på gang når man får en betongsøyle på 270 cm. Nederst vil det være et trykk på ca 0,7 kg/kvcm. Bortsett fra et par ganskje så skjeve hjørner så gikk resten ganske greit, da med hjelp til å rette opp et par vegger, tette igjen et par steder hvor betongen rant utover mv. Som nevnt tidligere, betong er tildels stressende å jobbe med, og spisepauser er et fremmedord.

26. aug. 2010

Bygget den 26. august

Det skjer ikke så altfor mange lett synlige endringer for tiden, da det er mye smått som må gjøres og jobben spiser det meste av tiden i ukedagene. Imidlertid er enkelte vegger satt i lodd og støttet opp med skråstag. Dermed er veggen svært så stabil. Som tidligere nevnt kan 48x98mm eller populært kalt 2"x4" brukes til det meste. I tillegg går det med noen hundre skruer av 80mm lengde. Disse kan jo benyttes senere også. Spiker er nesten ikke i bruk, kun for å sikre at kilene ikke rører på seg i festebrakettene. Tenkte først å bore skruehull i Leca-planken for å feste skråstagene, men fant at kiler i sprekkene mellom dem setter fast det meste. Kun noen dager igjen til fylling av 21 kubikk med betong. Gulvet til 2. etasjen legges på om en ukes tid ser det ut til. Deretter er det bygging av vegger før taket kan settes på. Vinduer er bestilt, så håper at huset er sånn passelig tett i midten av oktober - noe over en måned etter skjema.

22. aug. 2010

Bygget den 22. august

De siste dagene har det vært mange småting og justeringer som har funnet sted. Vi forsøker så godt vi kan å legge et godt grunnlag, da vi skal ha enda en synlig etasje over denne. Sjekket horisontal-planet med laservater, og det var innenfor de +/- 5 mm som vi har gitt oss selv som grense. Vi har også fått satt opp vertikalstøttene så og si hele veien rundt. Beskjært den indre kanten i toppen er vi klare med. Nå skal vi legge på bunnen av noen elementer på de indre garasjeveggene. Etter en del finjusteringer og oppsett av støtter er det dermed klart for å fylle betong i veggene. Deretter er det muring av et par Leca-vegger og opplegg av stålbjelker for å klargjøre for nytt etasjeskille. En litt mer luftig arbeidsplass etterhvert.


En type justering som tar noe tid er å hente inn slike glipper som vist til høyre. Som tidligere nevnt så styrer disse rammene av treverk veldig mye. De er skikkelig trange, mye pga alt regnet den siste tiden. Treverket sveller da nesten like mye som en godt gjæret deig, og vi må gå litt drastisk til verks. Borer først hull i samme høyde gjennom alle rammene på en vegg. Trer et 10mm tau gjennom disse og fester det i hvert hjørne med en ca 50cm vertikal 2"x4" el. Denne befinner seg altså inne i elementet og hviler mot de sorte plastrammene som utgjør bl.a spikerslagene. Når tauet er festet i hver ende så er det bare å dra godt til med talje og dunke løs på trerammene i riktig retning. Hvis dette gjøres uten å stramme til, flytter man hele veggen eller får elementene ut av lodd. Med stramming så får man rammene på rett plass og glippene blir borte. Altså passer elementene som skal på neste høyde helt fint.

19. aug. 2010

Bygget den 18. august

Stillas er en nødvendig-het når det blir høyt nok. Når vi skal fylle i betong er det en stor fordel å kunne bevege seg horisontalt hele veien i stedet for opp og ned på et flyttbart stillas. I tillegg skal murerene ha dette når de begynner å pusse, samt når vi skal ha på taket. Vi er i ferd med å sette på den øverste raden med elementer. Det er masse som skal gjøres før betongen fylles i, men vi får utnytte helgen godt. Rammene som vinduer og dører skal settes inn i, styrer elementene i veldig stor grad. Når det regner hver dag så sveller treverket litt og elementene sitter svært godt fast rundt bordene. Når vi skal ha disse på over dørene og de liksom skal passe sammen - så gjør de ikke det. Har funnet en metode for å dra elementene på plass. Det er som oftest snakk om noen få millimeter.

16. aug. 2010

Bygget den 15. august

Med god hjelp fikk vi opp rammene til de høye vinduene. Veggene vokser, og nå er det flere steder hvor det kun mangler 2 rader med elementer. Da blir det 2,7 m under taket i 1 . etasje, og mellom 5 og 6 meter i området hvor de høye vinduene står. Stuen blir vel sånn passe luftig på denne måten. Stiller store krav til lyssetting også, så det blir litt å pusle med på mørke vinterkvelder. Det er greit at ting tar litt tid. Mange ideer dukker opp underveis, og ikke minst unngår vi feilsituasjoner ved ikke å forhaste oss så altfor mye.

15. aug. 2010

Bygget den 14. august

De fleste veggene er nå minst halvveis oppe. Enkelte vinduer måtte senkes ca 10 cm, og dermed ble det mye ekstraarbeid med å rive ned elementer, legge om armeringsjern, beskjære elementene og bygge dem opp igjen. Dette kunne vært unngått ved å planlegge bedre. Vi skal ha opp to rammer til vinduer som er 450 cm høye. Rammene er såpass tunge at vi ikke selv tør å utføre denne jobben sånn uten videre. I alle fall må det sikres slik at rammene ikke kan falle ned. Vi er i rute mht planen fremover, men som så ofte ellers kommer det alltid noe i tillegg som stjeler mye tid. Etter det kraftige regnværet har vi også fått testet dreneringen som er lagt. Den fungerer nok, men det er ikke tilstrekkelig plass på tomta til så mye vann, selv ikke med vanngropen som er gravet ut. I kjelleren sto det nærmere 20 cm vann, og vi får ta opp med dem som utførte grunnarbeidet hvordan vi kan unngå dette i fremtiden. Det går greit nå, men det får ikke lov å skje etter at kjelleren er innredet.

12. aug. 2010

Bygget den 12. august

Vi har fått på plass flere rammer og elementer. Har også satt på strips på innsiden slik at elementene står (nesten) slik de skal. Må nok skjære litt i bunnen og ev justere med kiler for å få veggene i lodd. Likevel, hvis veggene vagger litt, så støttes de til slutt opp med de vertikale stenderne som skal støtte det hele før betong-fylling. Vi bare kjører på videre rundt og forsøker å få så lite etterarbeid som mulig.

11. aug. 2010

Bygget den 10. august

Nå har vi fått gårdsplass og greier. Fint å bli kvitt leirehavet. Kjeller-nedgangen i fronten av bildet er laget på skrå slik at det er bare å isolere, legge ut netting, montere noen armeringsjern i veggen og støpe kjellertrapp. Ikke noen hastejobb, men må på plass om ikke så lenge. Vi må enda høyere med knotteplast, da vi fikk levert 150 cm i stedet for 165 cm bredde. Det er heller ikke nok masse til å fylle opp hele tomten i riktig høyde, så da tilkommer en hyggelig ekstrakostnad på det området. Vi har fått tilbud på terrassedører og alle vinduer, så da er alle målene spikret. Var litt i tvil om enkelte måltall, så har ikke laget alle rammene ennå.

9. aug. 2010

Bygget den 9. august

Endelig er det mulig å gå tørrskodd rundt deler av huset, uten fare for å falle ned i vollgraven. Det meste av massene blir fyllt inntil med det første, samt å lage skråning for kjellertrapp. Har kommet godt i gang med stabling av elementer og fått satt opp flere rammer for vinduer. Vertikale armeringsjern er festet rundt det meste, ca én meter lange inne i elementene, men ved dørene og garasjeinngangen rekker de kun opp til gulvflaten. Det blir også mye skjæring og tilpasning av horisontale armeringsjern, da det er langt flere vinduer og dører her enn i kjelleretasjen. Det er vel ikke så lenge før vi må ha opp stillas for å rekke opp, men det er en del jobb å gjøre før den tid. Både rørlegger og elektriker måtte på banen også, da for å montere en såkalt tjømemuffe. Dette er en metallkapsel som sitter inne i avløpsrøret og som skal fungere som jord. Belegget som bygger seg opp inne i røret leder strøm ganske så bra. Det er et krav om at en slik muffe må monteres. Egen jordingskabel skal den ha også. I tillegg er det lagt ordinær jordingsledning rundt hele bygningen.

7. aug. 2010

Bygget den 7. august

Den første rammen til et vindu er på plass. Mange tilpasninger må til for å få et godt utgangs-punkt for hele 1. etasjen, men denne tidsbruken har vi igjen for senere. I går ble første lass med grus fyllt på. Imidlertid var det mye styr med graving i våt leire for å få til dette, samt å legge knotteplast rundt det bratteste stedet i bakgrunnen. Der gikk det ras hele tiden. En interessant opplevelse å grave i våt leire, hvor skotøyet etterhvert veier mange kilo med fastklistret leire og spaden også blir tung og ikke minst glatt. Håper at graveren får opp resten der nede i bunnen. Ingen plass for mennesker egentlig.
For å justere elementene i 1. etasje slik at de ikke nødvendigvis styres av dem som allerede er støpt fast, sager vi av den nedre delen av blokken som vist på bildet. Dermed flyter den kun oppe på den eksisterende der hvor veggen er skjev. Elementene som settes oppe på denne igjen styrer altså dem som blir satt på disse igjen. Dermed bør veggen bli helt rett og delvis fri fra den som finnes fra før.

5. aug. 2010

Bygget den 5. august


Drensledning er på plass, men kun for noen meter. Elektriker kommer med kobber i morgen for å legge jordkabel - som skal i samme grøft. Ikke helt bra med grus, men resten av veien rundt er det klissete leire og annen strømførende guffe, noe som er tilnærmet optimalt. Når drensledning og jording er på plass, så kan gjenfyllingen begynne. Graveren kommer i morgen - og det regner i bøtter og spann. Altså en deilig klissete jobb.
Vi skulle forsøke å stable elementer i lodd med eksisterende vegger for om mulig å sjekke ut hvor vi må gjøre justeringer. Imidlertid blir dette litt omfattende ser det ut til. Vi skal heller forsøke å finne det mest ujevne veggen og sette opp en ferdig vegg der etter prinsippet vist på bildet til høyre. En blokk er skjært på langs og satt opp ytterst (til venstre). På Leca-planken ligger et strips (her en beskjært topp av et element, men ferdige 5 cm høye er å få kjøpt). Siden Jackon-elementene er 30 cm høye og Leca-planken 25 cm, må vi utjevne med et slikt strips. Egentlig burde det vært 4 cm høyt, da det er enklere å justere dette litt opp med f.eks en kile enn å beskjære det på langs. Det er også boret hull på toppen av betongen for å sette ned vertikale armeringsjern som her er synlig. Der hvor gulvplanken dekker det meste av betongen, må hullet bores også gjennom denne.

4. aug. 2010

Bygget den 4. august

Etter å ha smurt på noe asfalt-lignende greier (tettemasse) i skjøten mellom bankett og de nederste elementene var det montering av knotte-plast som sto for tur. Denne er kun nestet fast inntil videre. Dessuten er den ikke lagt hele veien rundt, da det har gått leire-ras inntil veggen. Graveren må flytte på noen tonn med leire før vi får satt på resten. Hull til vertiakle armeringsjern er også boret på toppen av muren. Når jernene settes i, kan altså ikke veggene flytte på seg når massene legges tilbake. Det er også mulig å legge ned de første metrene med drensrør. Det begynner altså å bli klart for oppfylling og grovplanering av tomta.

Bygget den 3. august


Det ble en lang dag. Først for å legge på gulv, og ut på kvelden et lass med Jackon-elementer. Greit egentlig å få det levert dagen før det var avtalt, så blir det mer tid til andre oppgaver dagen derpå. Lastebilen som fraktet elementene, med tilhenger denne gangen, hadde store problemer med å komme seg frem i den trange gaten, samt at vi måtte løfte opp flere av kablene som henger mellom stolpene og husene. I alle fall, nå skal vi ha nok elementer til å bygge opp 1. etasje. Dette blir mer komplisert, med mange dør- og vindusåpninger, kanalfremføringer osv. Bare alt er tenkt på og klargjort innen betongen fylles i så går det vel greit.

Gulvet er ferdig lagt. Over-raskende nok passet alle plankene... Ved oppmåling har vi blitt "lurt" av tegningen fra arktitekten, da ved å legge plank over der hvor repo til trappen skal være. Ikke noe problem egentlig, men ekstra jobb. Mure opp en Leca-vegg på én meters lengde og kappe gulvplank. I tillegg må gulvet understøttes osv. Det ordner seg i alle tilfelle. Av bildet fremgår det nå tydeligere at garasjegulvet kommer høyere enn etasjen som sådan. Dette for at det ikke skal bli for bratt å kjøre opp/ned fra gateplan. Det blir ca normal høyde i garasjen og 2,7 m i etasjen for øvrig - og det er jo veldig greit. Det blir en del tilpasninger før vi kommer i gang med stabling av Jackon-elementer i 1. etasje. Vi må bl.a vurdere hvor styrende nåværende kant blir for elementene over. I 1. etasje skal vi, som tidligere nevnt, ha rette vegger.

Det måtte en skikkelig kran til for å løfte på plass gulv-elementene. De tyngste veide godt over ett tonn og lå lengst unna gaten. Når første element var tilpasset på en rekke, så gikk resten av leggingen greit. Vi var 2 stk som var utstyrt med et spett og et brekkjern. En fin jobb oppe i "høyden". La 25 cm Leca-plank hele veien. 20 cm ville ventelig blitt svaiende å gå på uten ekstra avstivninger. Et gulv, i alle fall i et murhus, skal ikke røre på seg. Det er liksom litt av hensikten.

1. aug. 2010

Tomten den 31. juli

Nå er endelig kronen på toppen av Leca-veggene ferdig. Med snor, vater og skurebrett blir i alle fall disse helt plane, innenfor 2-3 mm. Da er det altså klart for å legge på gulvplank. Det er imidlertid ikke så sikkert at det vil forløpe uten utfordringer, da avstanden fra gaten til den andre siden av bygget er ca 15-16 m. Å henge en ett tonns plank ytterst på kranen med denne avstanden er ikke helt enkelt - i alle fall ikke med de grunnforholdene som finnes her. Vi får se hva de finner på. Kanskje må en stor kran på plass, noe som blir ekstra interessant nesten innerst i denne trange blindgaten.
Av bildet til høyre ses hvordan kronen er støpt oppe på Leca-veggen. Det skal hvile 2 gulvplanker på flere av disse veggene. Endene på plankene vil typisk ligge mellom 7,5 og 10 cm inn på kronen. Helt øverst på disse innerveggene ligger 2 armeringsjern i U-blokken som er boret inn i støpen i Jackon-elementene. Dette forhindrer innerveggene i det hele tatt å røre på seg. Den eneste veggen dette ikke gjelder for er den som står midt i bygget for trappegangen. Den sikres imidlertid etter at gulvplanken er kommet på plass. Da skal vertikale armeringsjern bores rundt det hele slik at gulvplankene låses til veggene. Dette også for å motstå de store kreftene som oppstår når leire- og grusmassene fylles tilbake langs veggene.

29. juli 2010

Tomten den 28. juli

Alle veggene er oppe, og det mangler kun U-blokker noen steder. Over dørene må de støttes med kiler og rettes opp så godt det lar seg gjøre. Tilpasningsblokker måtte også på plass. Siden det skal være horisontale kanaler for fremføring av luft, vann, strøm, signalkabler etc, så må det settes av hull i veggen til dette også. I dag har vi vært 3 stk i virksomhet. Gulvet skal på plass i morgen - tvilsomt ser vi...

Tomten den 27. juli

Etter et avbrekk i Polen noen dager er det igjen tid for bygging. Nesten en hel Leca-vegg ferdig murt opp i dag, samt deler av de andre innerveggene. Det er meningen at første del av gulvet skal legges på torsdag. Altså er det mye jobb som gjenstår.