30. aug. 2010

Bygget den 30. august

Etter en søndag med mye regn og jobbing i mørket for å bli ferdig, er dagen kommet for ny betong-fylling. Alle veggene var i lodd og relativt godt støttet opp før betong ble fyllt på. Betong med synk 16 var bestilt. Denne er litt tyktflytende. Vi fikk levert betasuppe i første ladning, noe som gjør at betongen flyter raskt utover og man har null kontroll på hvor den finner veien. Bl.a fosset betongen ut av hullene i bunnen av vindusrammene. Den skal egentlig være slik at man må hjelpe den frem. Den store forskjellen på f.eks Leca og disse elementene er mangel på kontroll. Med Leca kan du også bygge skjevt, men da er det mangel på sjekk av mål, vater og lodd underveis. Med Jackon kan jo alt dette være riktig før en fyller i 50 tonn med betong, men bli galt etterpå. Det største problemet oppsto midt mellom de høye vinduene. Betongen trykket rammene mot hjørnene som så kom ut av lodd. Hvem kunne gjette at dette ville skje da... Egentlig bør man altså sette opp en stor tvinge (med en kjeft på 5 m eller så) slik at dette ikke kan skje, men da bør man vel ha erfart slikt fra tidligere. Det er i det hele tatt store krefter på gang når man får en betongsøyle på 270 cm. Nederst vil det være et trykk på ca 0,7 kg/kvcm. Bortsett fra et par ganskje så skjeve hjørner så gikk resten ganske greit, da med hjelp til å rette opp et par vegger, tette igjen et par steder hvor betongen rant utover mv. Som nevnt tidligere, betong er tildels stressende å jobbe med, og spisepauser er et fremmedord.

26. aug. 2010

Bygget den 26. august

Det skjer ikke så altfor mange lett synlige endringer for tiden, da det er mye smått som må gjøres og jobben spiser det meste av tiden i ukedagene. Imidlertid er enkelte vegger satt i lodd og støttet opp med skråstag. Dermed er veggen svært så stabil. Som tidligere nevnt kan 48x98mm eller populært kalt 2"x4" brukes til det meste. I tillegg går det med noen hundre skruer av 80mm lengde. Disse kan jo benyttes senere også. Spiker er nesten ikke i bruk, kun for å sikre at kilene ikke rører på seg i festebrakettene. Tenkte først å bore skruehull i Leca-planken for å feste skråstagene, men fant at kiler i sprekkene mellom dem setter fast det meste. Kun noen dager igjen til fylling av 21 kubikk med betong. Gulvet til 2. etasjen legges på om en ukes tid ser det ut til. Deretter er det bygging av vegger før taket kan settes på. Vinduer er bestilt, så håper at huset er sånn passelig tett i midten av oktober - noe over en måned etter skjema.

22. aug. 2010

Bygget den 22. august

De siste dagene har det vært mange småting og justeringer som har funnet sted. Vi forsøker så godt vi kan å legge et godt grunnlag, da vi skal ha enda en synlig etasje over denne. Sjekket horisontal-planet med laservater, og det var innenfor de +/- 5 mm som vi har gitt oss selv som grense. Vi har også fått satt opp vertikalstøttene så og si hele veien rundt. Beskjært den indre kanten i toppen er vi klare med. Nå skal vi legge på bunnen av noen elementer på de indre garasjeveggene. Etter en del finjusteringer og oppsett av støtter er det dermed klart for å fylle betong i veggene. Deretter er det muring av et par Leca-vegger og opplegg av stålbjelker for å klargjøre for nytt etasjeskille. En litt mer luftig arbeidsplass etterhvert.


En type justering som tar noe tid er å hente inn slike glipper som vist til høyre. Som tidligere nevnt så styrer disse rammene av treverk veldig mye. De er skikkelig trange, mye pga alt regnet den siste tiden. Treverket sveller da nesten like mye som en godt gjæret deig, og vi må gå litt drastisk til verks. Borer først hull i samme høyde gjennom alle rammene på en vegg. Trer et 10mm tau gjennom disse og fester det i hvert hjørne med en ca 50cm vertikal 2"x4" el. Denne befinner seg altså inne i elementet og hviler mot de sorte plastrammene som utgjør bl.a spikerslagene. Når tauet er festet i hver ende så er det bare å dra godt til med talje og dunke løs på trerammene i riktig retning. Hvis dette gjøres uten å stramme til, flytter man hele veggen eller får elementene ut av lodd. Med stramming så får man rammene på rett plass og glippene blir borte. Altså passer elementene som skal på neste høyde helt fint.

19. aug. 2010

Bygget den 18. august

Stillas er en nødvendig-het når det blir høyt nok. Når vi skal fylle i betong er det en stor fordel å kunne bevege seg horisontalt hele veien i stedet for opp og ned på et flyttbart stillas. I tillegg skal murerene ha dette når de begynner å pusse, samt når vi skal ha på taket. Vi er i ferd med å sette på den øverste raden med elementer. Det er masse som skal gjøres før betongen fylles i, men vi får utnytte helgen godt. Rammene som vinduer og dører skal settes inn i, styrer elementene i veldig stor grad. Når det regner hver dag så sveller treverket litt og elementene sitter svært godt fast rundt bordene. Når vi skal ha disse på over dørene og de liksom skal passe sammen - så gjør de ikke det. Har funnet en metode for å dra elementene på plass. Det er som oftest snakk om noen få millimeter.

16. aug. 2010

Bygget den 15. august

Med god hjelp fikk vi opp rammene til de høye vinduene. Veggene vokser, og nå er det flere steder hvor det kun mangler 2 rader med elementer. Da blir det 2,7 m under taket i 1 . etasje, og mellom 5 og 6 meter i området hvor de høye vinduene står. Stuen blir vel sånn passe luftig på denne måten. Stiller store krav til lyssetting også, så det blir litt å pusle med på mørke vinterkvelder. Det er greit at ting tar litt tid. Mange ideer dukker opp underveis, og ikke minst unngår vi feilsituasjoner ved ikke å forhaste oss så altfor mye.

15. aug. 2010

Bygget den 14. august

De fleste veggene er nå minst halvveis oppe. Enkelte vinduer måtte senkes ca 10 cm, og dermed ble det mye ekstraarbeid med å rive ned elementer, legge om armeringsjern, beskjære elementene og bygge dem opp igjen. Dette kunne vært unngått ved å planlegge bedre. Vi skal ha opp to rammer til vinduer som er 450 cm høye. Rammene er såpass tunge at vi ikke selv tør å utføre denne jobben sånn uten videre. I alle fall må det sikres slik at rammene ikke kan falle ned. Vi er i rute mht planen fremover, men som så ofte ellers kommer det alltid noe i tillegg som stjeler mye tid. Etter det kraftige regnværet har vi også fått testet dreneringen som er lagt. Den fungerer nok, men det er ikke tilstrekkelig plass på tomta til så mye vann, selv ikke med vanngropen som er gravet ut. I kjelleren sto det nærmere 20 cm vann, og vi får ta opp med dem som utførte grunnarbeidet hvordan vi kan unngå dette i fremtiden. Det går greit nå, men det får ikke lov å skje etter at kjelleren er innredet.

12. aug. 2010

Bygget den 12. august

Vi har fått på plass flere rammer og elementer. Har også satt på strips på innsiden slik at elementene står (nesten) slik de skal. Må nok skjære litt i bunnen og ev justere med kiler for å få veggene i lodd. Likevel, hvis veggene vagger litt, så støttes de til slutt opp med de vertikale stenderne som skal støtte det hele før betong-fylling. Vi bare kjører på videre rundt og forsøker å få så lite etterarbeid som mulig.

11. aug. 2010

Bygget den 10. august

Nå har vi fått gårdsplass og greier. Fint å bli kvitt leirehavet. Kjeller-nedgangen i fronten av bildet er laget på skrå slik at det er bare å isolere, legge ut netting, montere noen armeringsjern i veggen og støpe kjellertrapp. Ikke noen hastejobb, men må på plass om ikke så lenge. Vi må enda høyere med knotteplast, da vi fikk levert 150 cm i stedet for 165 cm bredde. Det er heller ikke nok masse til å fylle opp hele tomten i riktig høyde, så da tilkommer en hyggelig ekstrakostnad på det området. Vi har fått tilbud på terrassedører og alle vinduer, så da er alle målene spikret. Var litt i tvil om enkelte måltall, så har ikke laget alle rammene ennå.

9. aug. 2010

Bygget den 9. august

Endelig er det mulig å gå tørrskodd rundt deler av huset, uten fare for å falle ned i vollgraven. Det meste av massene blir fyllt inntil med det første, samt å lage skråning for kjellertrapp. Har kommet godt i gang med stabling av elementer og fått satt opp flere rammer for vinduer. Vertikale armeringsjern er festet rundt det meste, ca én meter lange inne i elementene, men ved dørene og garasjeinngangen rekker de kun opp til gulvflaten. Det blir også mye skjæring og tilpasning av horisontale armeringsjern, da det er langt flere vinduer og dører her enn i kjelleretasjen. Det er vel ikke så lenge før vi må ha opp stillas for å rekke opp, men det er en del jobb å gjøre før den tid. Både rørlegger og elektriker måtte på banen også, da for å montere en såkalt tjømemuffe. Dette er en metallkapsel som sitter inne i avløpsrøret og som skal fungere som jord. Belegget som bygger seg opp inne i røret leder strøm ganske så bra. Det er et krav om at en slik muffe må monteres. Egen jordingskabel skal den ha også. I tillegg er det lagt ordinær jordingsledning rundt hele bygningen.

7. aug. 2010

Bygget den 7. august

Den første rammen til et vindu er på plass. Mange tilpasninger må til for å få et godt utgangs-punkt for hele 1. etasjen, men denne tidsbruken har vi igjen for senere. I går ble første lass med grus fyllt på. Imidlertid var det mye styr med graving i våt leire for å få til dette, samt å legge knotteplast rundt det bratteste stedet i bakgrunnen. Der gikk det ras hele tiden. En interessant opplevelse å grave i våt leire, hvor skotøyet etterhvert veier mange kilo med fastklistret leire og spaden også blir tung og ikke minst glatt. Håper at graveren får opp resten der nede i bunnen. Ingen plass for mennesker egentlig.
For å justere elementene i 1. etasje slik at de ikke nødvendigvis styres av dem som allerede er støpt fast, sager vi av den nedre delen av blokken som vist på bildet. Dermed flyter den kun oppe på den eksisterende der hvor veggen er skjev. Elementene som settes oppe på denne igjen styrer altså dem som blir satt på disse igjen. Dermed bør veggen bli helt rett og delvis fri fra den som finnes fra før.

5. aug. 2010

Bygget den 5. august


Drensledning er på plass, men kun for noen meter. Elektriker kommer med kobber i morgen for å legge jordkabel - som skal i samme grøft. Ikke helt bra med grus, men resten av veien rundt er det klissete leire og annen strømførende guffe, noe som er tilnærmet optimalt. Når drensledning og jording er på plass, så kan gjenfyllingen begynne. Graveren kommer i morgen - og det regner i bøtter og spann. Altså en deilig klissete jobb.
Vi skulle forsøke å stable elementer i lodd med eksisterende vegger for om mulig å sjekke ut hvor vi må gjøre justeringer. Imidlertid blir dette litt omfattende ser det ut til. Vi skal heller forsøke å finne det mest ujevne veggen og sette opp en ferdig vegg der etter prinsippet vist på bildet til høyre. En blokk er skjært på langs og satt opp ytterst (til venstre). På Leca-planken ligger et strips (her en beskjært topp av et element, men ferdige 5 cm høye er å få kjøpt). Siden Jackon-elementene er 30 cm høye og Leca-planken 25 cm, må vi utjevne med et slikt strips. Egentlig burde det vært 4 cm høyt, da det er enklere å justere dette litt opp med f.eks en kile enn å beskjære det på langs. Det er også boret hull på toppen av betongen for å sette ned vertikale armeringsjern som her er synlig. Der hvor gulvplanken dekker det meste av betongen, må hullet bores også gjennom denne.

4. aug. 2010

Bygget den 4. august

Etter å ha smurt på noe asfalt-lignende greier (tettemasse) i skjøten mellom bankett og de nederste elementene var det montering av knotte-plast som sto for tur. Denne er kun nestet fast inntil videre. Dessuten er den ikke lagt hele veien rundt, da det har gått leire-ras inntil veggen. Graveren må flytte på noen tonn med leire før vi får satt på resten. Hull til vertiakle armeringsjern er også boret på toppen av muren. Når jernene settes i, kan altså ikke veggene flytte på seg når massene legges tilbake. Det er også mulig å legge ned de første metrene med drensrør. Det begynner altså å bli klart for oppfylling og grovplanering av tomta.

Bygget den 3. august


Det ble en lang dag. Først for å legge på gulv, og ut på kvelden et lass med Jackon-elementer. Greit egentlig å få det levert dagen før det var avtalt, så blir det mer tid til andre oppgaver dagen derpå. Lastebilen som fraktet elementene, med tilhenger denne gangen, hadde store problemer med å komme seg frem i den trange gaten, samt at vi måtte løfte opp flere av kablene som henger mellom stolpene og husene. I alle fall, nå skal vi ha nok elementer til å bygge opp 1. etasje. Dette blir mer komplisert, med mange dør- og vindusåpninger, kanalfremføringer osv. Bare alt er tenkt på og klargjort innen betongen fylles i så går det vel greit.

Gulvet er ferdig lagt. Over-raskende nok passet alle plankene... Ved oppmåling har vi blitt "lurt" av tegningen fra arktitekten, da ved å legge plank over der hvor repo til trappen skal være. Ikke noe problem egentlig, men ekstra jobb. Mure opp en Leca-vegg på én meters lengde og kappe gulvplank. I tillegg må gulvet understøttes osv. Det ordner seg i alle tilfelle. Av bildet fremgår det nå tydeligere at garasjegulvet kommer høyere enn etasjen som sådan. Dette for at det ikke skal bli for bratt å kjøre opp/ned fra gateplan. Det blir ca normal høyde i garasjen og 2,7 m i etasjen for øvrig - og det er jo veldig greit. Det blir en del tilpasninger før vi kommer i gang med stabling av Jackon-elementer i 1. etasje. Vi må bl.a vurdere hvor styrende nåværende kant blir for elementene over. I 1. etasje skal vi, som tidligere nevnt, ha rette vegger.

Det måtte en skikkelig kran til for å løfte på plass gulv-elementene. De tyngste veide godt over ett tonn og lå lengst unna gaten. Når første element var tilpasset på en rekke, så gikk resten av leggingen greit. Vi var 2 stk som var utstyrt med et spett og et brekkjern. En fin jobb oppe i "høyden". La 25 cm Leca-plank hele veien. 20 cm ville ventelig blitt svaiende å gå på uten ekstra avstivninger. Et gulv, i alle fall i et murhus, skal ikke røre på seg. Det er liksom litt av hensikten.

1. aug. 2010

Tomten den 31. juli

Nå er endelig kronen på toppen av Leca-veggene ferdig. Med snor, vater og skurebrett blir i alle fall disse helt plane, innenfor 2-3 mm. Da er det altså klart for å legge på gulvplank. Det er imidlertid ikke så sikkert at det vil forløpe uten utfordringer, da avstanden fra gaten til den andre siden av bygget er ca 15-16 m. Å henge en ett tonns plank ytterst på kranen med denne avstanden er ikke helt enkelt - i alle fall ikke med de grunnforholdene som finnes her. Vi får se hva de finner på. Kanskje må en stor kran på plass, noe som blir ekstra interessant nesten innerst i denne trange blindgaten.
Av bildet til høyre ses hvordan kronen er støpt oppe på Leca-veggen. Det skal hvile 2 gulvplanker på flere av disse veggene. Endene på plankene vil typisk ligge mellom 7,5 og 10 cm inn på kronen. Helt øverst på disse innerveggene ligger 2 armeringsjern i U-blokken som er boret inn i støpen i Jackon-elementene. Dette forhindrer innerveggene i det hele tatt å røre på seg. Den eneste veggen dette ikke gjelder for er den som står midt i bygget for trappegangen. Den sikres imidlertid etter at gulvplanken er kommet på plass. Da skal vertikale armeringsjern bores rundt det hele slik at gulvplankene låses til veggene. Dette også for å motstå de store kreftene som oppstår når leire- og grusmassene fylles tilbake langs veggene.