23. feb. 2011

Bygget den 18. februar

Her er igjen noen hundre plater som må bæres inn. To mann og mange timer senere bør det være tomt. Det er en ganske så statisk belastning å bære slike plater, men man får i alle fall trent litt da. Blir ikke så mye av det ellers når man bygger hus. Det snør nesten daglig for tiden, og så lenge snøen er tørr så er ikke det noe problem. Verre er det hvis snøen er/blir våt og platene får vannskader. Dette må vi unngå, så det blir litt å passe på når det gjelder tildekking osv.

Bygget den 16. februar

Varmepumpens ytterdel er på plass. Ehhhh..., litt større enn vi hadde forestilt oss, men den er plassert på et ikke så veldig synlig eller hørbart område. Godt vi ikke satte den opp der hvor det var opprinnelig planlagt - mot øst, der hvor bl.a annet soverommet til naboen er. Disse viftene støyer svært lite, men likevel kan det sikkert være en irriterende lyd, særlig hvis man ikke får sove...

Ellers er elektriker og rørlegger i gang. Vegger med plater og gips settes opp mellom rommene. Har også startet med planlegging av slissing for elektrisk. En håndfres er visstnok bra saker på disse Jackon-elementene.

Ellers blir det mye oppfølging for å holde fremdriften. Det er svært mange som skal holde på nesten samtidig nå, og som normalt kan man ikke forvente at bl.a elektriker og rørlegger er der når man forventer det. Bare å vente på at E-verket skal koble til strømmen er jo et lite prosjekt i seg selv...

13. feb. 2011

Bygget den 13. februar

Rørleggeren skal ha frem vann og avløp. Må dermed lage slisser i flere av veggene. Enkelt å skjøre elementene med sirkelsag. Benytter så kubein for å grave ut det som skal fjernes. Blir mye søppel av dette. Det er i alle fall enklere enn om det hadde vært Leca. Slissene går opp til kanalen som skal gå langs limtrebjelken.

Mureren har også vært på besøk og støpt alle gulv hvor fliser skal legges. På badene har de laget et generelt fall på 1/100, og 1/50 nærmest sluket.

Bygget den 11. februar

OSB-platene er nå satt opp på den ene siden på flere av veggene. Utenpå disse skal det så monteres gips. Innenfor isoleres det med 7cm Glava som vist under. Når elektrikeren er ferdig med å trekke kabelrør, isoleres motstående vegg og OSB-plater og gips monteres deretter.














Helt øverst i taket legger vi ventilasjonsrør, ledninger og annet. Deretter kan det være vi monterer systemtak-plater med magneter. Vi må jo enkelt kunne demontere dette uten å rive opp hele greia.

9. feb. 2011

Bygget den 8. februar

Et av badene VaskeromDa er vannrør lagt i vaske-rommet (under) og på badene (ett av dem vises til høyre). På badet kommer den vertikale kanalen opp, og derfra skal det gå vannrør også til de andre rommene i 2. etg. Siden disse ikke skal støpes inn nå, så er det lagt strømper der i stedet, 12 stk i alt. Da skal det bare være å træ rørene inn og koble til. Ved legging av disse rørene skal tur-vannet, altså det som kommer fra varmepumpen, gå langs yttervegg under ev vinduer og dører. Returvannet, altså det kjøligste, kan vandre innerst i rommet. I teknisk rom i kjelleren er innerdelen til varmepumpen på plass, samt en god del av avløpsrørene. Varmtvannsbereder og ytterdelen til varmepumpen monteres ila kort tid. Så er det bare for rørlegger og elektriker å fullføre slik at vi kan kjøre på varme i kjelleren i første omgang. I teknisk rom er det satt på OSB-plater på veggene for å ha skrufeste til alt mikket som skal monteres, og så gips. Dette er nødvendig mht brann. Har nå bestilt ventilasjonsanlegg og sentralstøvsuger, noe som også tar bra med plass. Selv om teknisk rom er romslig for øyeblikket, så blir det helt sikkert fyllt opp.Teknisk rom


6. feb. 2011

Bygget den 5. februar

Veggene begynner å ta form. Fra gulv og opp til limtre-bjelke er det 380 cm, så det blir luftig. Det midterse rommet, der hvor taket er høyst blir det godt over 4 meter opp til taket. Vi funderte på å sette vinduer i veggene inn mot trappegangen slik at lyset fra de runde vinduene kunne nå midt inne i huset. Vi fant ut at det var liksom ikke bare å smelle opp noen vinduer - det skulle jo se ut som det var planlagt. Altså lar vi det være, så får vi heller lyse opp trappegangen på annet vis.

Når det gjelder veggene, så er disse doble - som vist til høyre. I de fleste ferdighus er innerveg-gene bygget opp med enkelt stenderverk, kanskje 5 cm isolasjon og sponplater på hver side. Denne løsningen spiser ikke lyd i noen særlig grad. Siden lyd kan være uønsket støy for enkelte, særlig fra et TV-rom eller der hvor det spilles litt høy musikk mv, så lager vi lydvegger. Det er egentlig to like vegger, da med stenderverk (68x48mm), 70mm isolasjon, OSB-plate for skikkelig skruefeste og ytterst gips. Hver av veggene blir altså satt opp slik. Det er svært viktig, som vist, å ha en liten avstand mellom stenderne. De skal ikke være nær hverandre. Nå har vi forskjøvet dem. Da er det enklere for elektrikeren å føre rør i veggen uten å måtte bore hull. Veggene blir nærmere 20 cm tykke, men da kan du spille ganske så høy musikk og ha på TV uten å forstyrre andre. Det er kun TV-rom, soverom og ikke minst gjestetoalettet som blir utstyrt med slike. Også må man finne passende dører da. Det kan jo være en utfordring. Der hvor stenderne skal festes til limtrebjelken benytter vi vinkeljern. Stenderne er ikke i direkte kontakt med limtrebjelken, da det er en liten avstand til denne. Hvis stenderne hadde blitt montert direkte på bjelken med typisk litt spenn, så ville lyden blitt overført lettere. Stenderne står også et par mm på utsiden av bjelken. Før OSB-platene monteres legges en stripe med silikon øverst. Det gjør at heller ikke platene er i direkte kontakt med bjelken. Silikonstripen gjør at lyden ikke kan vandre ut av denne glipen, samt at platen blir "limt" til bjelken.

1. feb. 2011

Bygget den 1. februar

Da er det meste av gipsen i taket på plass. Der det ikke er montert skal vi ha rør-gjennom-føringer og kanaler. Helt øverst vil bl.a ventilasjon og lys være montert. Det samme i hvert av rommene. Veggene til disse kommer rett under limtrebjelkene. Det neste blir å montere stendere til veggene mellom rommene.
Ellers er monteringen av luft/vann varmepumpe i gang. I første omgang blir den koblet til rørene i kjellergulvet slik at vi kan få noe grunnvarme i bygget. Elektriker og rørlegger skal gjøre de siste forberedelsene før vi lager spor til rør i veggene. Deretter kan de mer eller mindre sluttføre jobben. Etter at vi har laget spor kan det meste av gips og plater monteres. Det er altså meningen at det skal skje en del fremover nå.